geld lenen bruiloft

Voor veel mensen is trouwen de mooiste dag van hun leven. Er wordt dan ook kosten nog moeite gespaard: een speciale trouwlocatie, een schitterende jurk, een voortreffelijk diner en een spetterende feestavond. Maar zo’n bruiloft voor al je vrienden, familie en collega’s kost wel een hoop geld. Geld dat niet iedereen heeft of kan missen. Je bruiloft financieren met een lening is dan een optie. Maar ga je geld lenen voor je bruiloft, dan is het wel slim om goed na te denken welk soort lening je afsluit. We geven je een aantal tips op het gebied van lenen voor trouwfeest.

Welke lening voor bruiloft kiezen?

De meest voorkomende leningen voor een bruiloft zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Twee consumptieve kredieten, die erg van elkaar verschillen:

Persoonlijke lening voor bruiloft

Weet je hoeveel geld je nodig hebt, dan is de persoonlijke lening de beste leenvorm om je bruiloft te financieren. Je ontvangt het leenbedrag in één keer op je rekening en betaalt een vaste rente, tegen een vaste looptijd. Zo weet je vooraf precies wat de lening je uiteindelijk kost. Met een persoonlijke lening kies je dus voor vastigheid.

Tip! Ruim 85% van de mensen die lenen, kiezen voor een persoonlijke lening. Zij kiezen niet alleen voor vastigheid. Ook de rente voor een persoonlijke lening is op dit moment het laagste van alle leenvormen.

Bruiloft financieren met doorlopend krediet

Weet je nog niet precies hoeveel geld je bruiloft kost, dan is een doorlopend krediet meer geschikt. Dit is namelijk een veel flexibelere leenvorm. Met een doorlopend krediet mag je tot een afgesproken kredietlimiet opnemen. Je lost af tegen een vast percentage van 1%, 1,5% of 2%. Afgeloste bedragen mag je wel weer gewoon opnemen. Bij een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het opgenomen deel. De rente is variabel. Deze kan dus stijgen of dalen.

Let op! Omdat je afgeloste bedragen weer opnieuw mag opnemen, weet je niet wanneer de lening is afbetaald en hoeveel het doorlopend krediet je uiteindelijk kost. Ook bestaat de kans dat je geld opneemt en het voor andere zaken gebruikt. Kijk hier dus mee uit!

Waarop letten bij lening bruiloft?

Als je weet welke leenvorm het beste bij jou en je bruiloft past, is het tijd om een passende lening te kiezen. Er zijn dan drie punten waar je goed naar moet kijken:

  1. Laagste rente lening voor bruiloft
  2. Looptijd bruiloft financieren afstemmen
  3. Voorwaarden lening bruiloft

Laagste rente lening voor bruiloft

De rente van je lening is het belangrijkste onderdeel waar je op moet letten. De rente bepaalt namelijk voor een groot deel hoe duur de lening voor je bruiloft wordt. Kies altijd voor een zo laag mogelijke leenrente. Deze vind je eenvoudig op een vergelijkingssite als Rente.nl. Hier vergelijk je het meest complete aanbod leningen. De lening met de laagste rente staat altijd bovenaan. Ontdek het zelf! Lening vergelijken op Rente.nl.

Looptijd bruiloft financieren afstemmen

Maar de leenrente bepaalt niet alléén hoeveel geld lenen voor je bruiloft uiteindelijk kost. Je moet ook een keuze maken over de looptijd. Dit is de periode waarin je de lening helemaal terugbetaalt. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Maar hoe langer de looptijd, hoe langer je ook rente betaalt.

Tip! Het is vaak goedkoper om te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je goed kunt dragen. Je betaalt dan wel elke maand iets meer. Je bent ook eerder van de lening af, waardoor je minder lang rente betaalt.

Voorwaarden lening bruiloft

Als laatste is het belangrijk dat je de voorwaarden doorneemt. Er zijn twee voorwaarden die de meeste mensen belangrijk vinden: de overlijdensrisicoverzekering en boetevrij aflossen.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt ervoor, dat bij overlijden het resterende leenbedrag (deels) wordt kwijtgescholden. Je nabestaanden blijven dan niet met een lening achter. Bij sommige leningen zit standaard een ORV inbegrepen. Je betaalt dan een íets hogere rente. Bij andere leningen moet je een ORV apart afsluiten. Dit doe je al voor een paar euro per maand.

Tip! De extra rente die je betaalt wanneer een ORV zit inbegrepen, weegt vaak niet op tegen het apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering apart afsluiten is dus meestal goedkoper.

Bij de meeste persoonlijke leningen mag je tegenwoordig gewoon extra aflossen. Toch zijn er nog een paar leningen waarbij dit niet mag. Let hier op wanneer je een lening kiest voor je bruiloft. Het zou zonde zijn wanneer je net die lening kiest, waarbij kosten in rekening worden gebracht als je extra aflost. Bij een doorlopend krediet zijn boetes voor tussentijds extra aflossen wettelijk verboden. Kies je een doorlopend krediet om je bruiloft te financieren, dan hoef je hier dus niet op te letten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here