getuige die tekent bij bruiloft

Wanneer jij gevraagd wordt om getuige te zijn van iemand die je goed kent, voel je je natuurlijk erg vereerd. En terecht, want over het algemeen word je alleen gevraagd wanneer je erg dierbaar bent voor iemand en een speciale band hebt met deze persoon. Maar wat wordt er precies van jou als getuige verwacht? Je leest het allemaal in dit artikel!

Gevraagd worden

Waarschijnlijk was het voor het aanstaande bruidspaar best spannend om je als getuige te vragen, ook voor hen is het natuurlijk een big deal. Het is daarom absoluut een speciaal moment! Wat gebeurt er vanaf het moment dat je gevraagd wordt?

 • Het belangrijkste is natuurlijk dat je “ja” zegt op de vraag of je getuige wil zijn (duh). Dit zal in sommige gevallen een emotioneel, maar in elk geval een feestelijk moment zijn. Sta er ook op die manier bij stil! (Laat de champagne maar komen!)
 • Het bruidspaar moet voor het huwelijk bij de gemeente een getuigenbiljet inleveren. Dit biljet kan aangevraagd worden bij de gemeente en bevat de persoonlijke gegevens van de getuige en de relatie tot de bruid of bruidegom (bijvoorbeeld of er een familieband is).
 • Spreek met het bruidspaar door wat ze van je verwachten tijdens de ceremonie en hoe de ceremonie opgebouwd is. Het is fijn wanneer je zelf precies weet wanneer je in actie moet komen.
 • Misschien wil je als verrassing voor het bruidspaar een persoonlijk woordje tot ze spreken tijdens de ceremonie? Bereid dit dan goed voor, maak er echt een persoonlijk verhaaltje van en houd het kort. Licht daarnaast ook altijd de trouwambtenaar in.

Kleding voor de bruiloft

Dan is er natuurlijk de outfit voor de bruiloft. Als getuige wil je feestelijk en in stijl voor de dag komen. Maar wat is gepast? En waar let je op? Lees hiervoor ‘Kleding voor de bruiloft’ in het artikel ‘Wat wordt er van mij verwacht als bruiloftsgast?’. Dan weet je precies wat er van je verwacht wordt.

Cadeau voor het bruidspaar

Over een paar weken is de bruiloft, de outfit hangt al klaar, het stukje is al zo goed als ingestudeerd, nu rest alleen het huwelijkscadeau nog! Wat koop je voor het bruidspaar? Hiervoor verwijzen we je naar ‘Cadeau voor het bruidspaar’ in het artikel ‘Wat wordt er van mij verwacht als bruiloftsgast?‘. Hierin bespreken we welke cadeau’s leuk zijn om te geven, zelf als je de smaak van het bruidspaar niet zo goed kent.

Tijdens de bruiloft

En daar is dan de grote dag. Vandaag zul jij getuige zijn en je goedkeuring verlenen aan het huwelijk van iemand die erg belangrijk voor je is. Het programma bestaat uit een burgerlijke huwelijksceremonie, eventueel een kerkelijke huwelijksceremonie, een diner en aansluitend een feest. Wat wordt er van jou als getuige verwacht op deze bijzondere dag?

De ceremonie van het burgerlijk huwelijk

 • Nadat de trouwambtenaar aan het bruidspaar heeft gevraagd om hun handtekeningen te zetten in het trouwboekje, zijn de getuigen aan de beurt. Vaak stelt de ambtenaar de getuigen eerst voor aan de rest van de aanwezigen en vertelt hij of zij waarom het bruidspaar juist voor deze getuigen gekozen hebben.
 • Dan is het moment van tekenen aangebroken. In principe hoef je als getuige alleen een handtekening te zetten, maar wel een hele belangrijke. Met die handtekening geef je namelijk toestemming voor het huwelijk en in die zin is het dus een erg eervolle taak.
 • Heb je als getuige nog een kleine speech voorbereid? Dan is dit het moment om deze voor te dragen!

De ceremonie van het kerkelijk huwelijk

 • Wanneer het bruidspaar voor de Katholieke kerk trouwt, hebben zij minimaal twee getuigen nodig. Over het algemeen zijn dit dezelfde getuigen als bij het burgerlijk huwelijk. Bij een Protestantse huwelijksceremonie zijn geen getuigen vereist.
 • De getuigen staan tijdens de Katholieke kerkdienst over het algemeen om het bruidspaar heen.
 • Verder heb je als getuige geen actieve rol tijdens de ceremonie. Je dient alleen aan te kunnen geven dat de gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Het diner en/of feest

 • Misschien wil je tijdens het diner een speech geven? Bereid deze dan van tevoren goed voor, lees hierover alles in het artikel ‘Alles over speeches‘. Geef ook van tevoren door aan de ceremoniemeester dat je wilt speechen.
 • In het geval van gescheiden ouders, zou het kunnen dat het bruidspaar een beroep op je doet om met een van de ouders te dansen tijdens de openingsdansen. Dit kan in sommige gevallen ongemakkelijke situaties voorkomen. Wees in zo’n geval behulpzaam en vraag een van de ouders ten dans.
 • Draag feestelijke kleding naar het feest. Een cocktailjurk doet het altijd goed voor dames en voor de heren is een pak the way to go!
 • Is er een dresscode? Houd je hier dan aan. Voor uitleg over de verschillende dresscodes lees het artikel ‘Dresscodes‘.
 • Heeft het bruidspaar een dansvloer geregeld? Dan willen ze waarschijnlijk dat deze ook gebruikt wordt! Houd je daarom vooral niet in wanneer de dansvloer geopend is.
 • Natuurlijk wordt er op een feestje alcohol gedronken. Probeer hier alleen wel enige mate in te houden, niemand zit te wachten op een laveloze getuige.

Na de bruiloft

Mocht de trouwakte ooit verloren gaan, dan kunnen de getuigen altijd nog bevestigen dat het huwelijk echt is voltrokken. Ze worden in dat geval desnoods overgevlogen vanuit Amerika en op kosten van de staat in een hotel ondergebracht. Een gratis reisje dus! Helaas voor de getuigen gebeurt dit in de praktijk nooit, aangezien de trouwakte niet alleen wordt bewaard in het gemeentearchief, maar ook veilig wordt opgeborgen in een betonnen bunker ergens in het oosten van ons land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here