moeder zoekt trouwjurk uit met dochter

De bruiloft van een dochter of zoon is voor een moeder natuurlijk erg spannend en speciaal. Je kind gaat trouwen! Verbindt zich voor de rest van haar of zijn leven aan iemand anders en gaat een eigen gezin stichten. Een absolute mijlpaal dus. Als moeder wil je natuurlijk nauw betrokken zijn bij het huwelijk en helpen waar je kan. Maar wat kun je doen en wat wordt er nu eigenlijk van je verwacht? Van de voorbereidingen, tot de dag zelf, je leest het hier!

Bijdrage budget

Vroeger was het zo dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden. Dit is (gelukkig voor de ouders van de bruid) allang niet meer zo, al wordt een financiële bijdrage van de ouders nog altijd erg op prijs gesteld. Er bestaan hierin geen richtlijnen over wat ‘normaal’ is (dus laat je dit ook vooral niet wijs maken). Sommige ouders willen graag veel bijdragen aan de bruiloft van hun kroost, terwijl anderen dit juist helemaal niet nodig vinden. Daarnaast is het natuurlijk ook een kwestie van wat je kunt bijdragen. Niet iedereen heeft het even breed en kinderen zullen dit ook absoluut begrijpen.

Volgens de etiquette is het zo, dat hoe meer ouders bijdragen, hoe meer ze ook in de pap te brokkelen hebben. Dit is ook wel logisch als je er over nadenkt. Een flinke financiële bijdrage impliceert bijvoorbeeld inspraak in de gastenlijst of het soort muziek dat gedraaid zal worden op het feest. Omdat niet ieder bruidspaar hier op zit te wachten (ook logisch), zullen sommige bruidsparen om deze reden een financiële bijdrage niet aan willen nemen.

Wat we steeds vaker zien, is dat ouders niet zomaar geld willen geven, maar het leuker en persoonlijker vinden om een bepaald onderdeel van de bruiloft te sponsoren. Denk bijvoorbeeld aan de trouwjurk, het trouwkostuum of de huwelijksreis. Je zoon of dochter zal zich dat onderdeel van de bruiloft dan altijd met een warm gevoel aan jullie blijven herinneren.

Denk er goed over na of en op welke manier je de bruiloft van je kind wilt sponsoren. Overleg ook wat hij of zij zelf graag zou willen. Het is tenslotte hun grote dag!

Uitzoeken trouwjurk

Absoluut één van de leukste taken als moeder van de bruid, is het mee uitzoeken van de trouwjurk. Lekker samen met je dochter op pad, op zoek naar die ene perfecte jurk. Maanden hebben jullie hier al voorpret van. Eerst samen de bladen door spitten, dan een paar bruidsmodezaken af tot dat ene moment: Je dochter komt het pashokje uit in die satijnen strapless japon met kanten afwerkingen, en je weet het meteen: dit wordt hem! Wat is ze mooi!

Je meisje is een prachtige vrouw geworden en wat ben je trots op haar… Je denkt nog maar één ding: Waar zijn de tissues?? Leuk vooruitzicht toch?

Naast de moeder van de bruid, wordt de moeder van de bruidegom ook vaak meegevraagd voor het uitzoeken van de jurk. Zeker wanneer jullie een goede band hebben is het erg leuk om als moeder van de bruidegom mee op pad te gaan.

Nog een kleine tip van onze kant: Probeer je eigen smaak of ideeën niet teveel op te dringen aan (schoon)dochter lief. Misschien zitten jullie helemaal op één lijn, maar het kan natuurlijk ook dat jullie smaken (enorm) verschillen. En laten we wel wezen, het blijft toch de dag van je dochter. Uiteraard mag je wel eerlijk zijn over hoe je iets vindt staan. Vind je de jurk niet mooi zitten of passen? Of is de kleur helemaal verkeerd? Zeg het dan, want hier is de bruid uiteindelijk alleen maar mee gebaat.

Lees alles over het uitzoeken van de perfecte bruidsjurk op de pagina bruidsmode.

Kleding voor de bruiloft

Als moeder van de bruid of bruidegom wil je er natuurlijk op je paasbest uitzien op de grote dag. Ook jij hebt op de bruiloft een prominente rol en je mag daarom best opvallen en uitpakken met je kleding. Feestelijk en chique is the way to go. Laat je in elk geval niet in een of ander truttig ‘moederpak’ met enorme kragen en rok tot over de knie hijsen, omdat de verkoopster in de bruidsmodezaak toevallig vindt dat dit hoort als moeder van de bruid.

De meeste bruidsmodezaken hebben speciale afdelingen voor de moeders van het bruidspaar. Snuffel hier eens in de collecties van mantelpakjes, broekpakken en cocktailjurken. Wie weet zit er meteen wat voor je tussen! Aan deze collecties hangen overigens meestal wel flinke prijskaartjes.

Kun je niet slagen in de bruidsmodezaak? Ga dan eens kijken bij wat exclusievere damesmodezaken, of in een specialistische feestkledingzaak. Daar kun je namelijk ook prima slagen. Stem wel altijd even af met de bruid. Jullie zullen op de bruiloft namelijk veelvuldig naast elkaar staan en dan is het natuurlijk wel zo leuk als jullie qua stijl en kleuren een beetje matchen. Misschien vind je (schoon)dochter het zelfs leuk om mee te gaan als je de kleding uit gaat zoeken?

De avond van tevoren samen doorbrengen

Volgens de traditie slaapt de bruid de avond voor het huwelijk in haar ouderlijk huis. Vinden jullie het leuk om deze traditie te volgen?

 • Plan dan een gezellig en ontspannen avondje samen met je dochter (en haar vader).
 • Verwen haar maar lekker en zorg dat ze op tijd naar bed gaat. Een schoonheidsslaapje is namelijk geen overbodige luxe de dag voor de bruiloft!
 • Check ook nog even of alle kleding en benodigde spullen in huis zijn, dat scheelt een hoop stress de volgende ochtend.

Tijdens de bruiloft

En daar is dan de grote dag! Maandenlang heb je je zoon of dochter mentaal bijgestaan en heb je menig nervous breakdown weten te voorkomen. Ach ja, daar ben je moeder voor toch? De zenuwen beginnen bij jou nu ook te komen merk je, vandaag gaat het gebeuren! Zal alles goed gaan? Zal het weer meezitten? Zal iedereen het leuk vinden? En: zal ik een goede ‘moeder van’ zijn op deze dag? Het antwoord is, natuurlijk! Wees gewoon jezelf, houd de volgende zaken in je achterhoofd en geniet!

Ochtendritueel

 • Vanaf het moment dat jullie opstaan, is het druk. Probeer ondanks deze drukte toch relaxed te blijven, een ontspannen sfeer is erg belangrijk!
 • Het is een leuk idee om als ouders ‘s ochtends (of de avond van tevoren) de entree van jullie huis te versieren, zeker wanneer de bruidegom zijn bruid bij jullie op komt halen. Overleg even met de ceremoniemeester of hier al plannen voor gemaakt zijn. Ook een leuk idee: hang een bord voor het raam met bijvoorbeeld ‘3x toeteren voor het bruidspaar’. Zo wordt het bruidspaar de hele ochtend al ‘toegejuicht’ door voorbijgangers.
 • Een lekker ontbijt is een goed begin van de dag. Ga er samen even lekker voor zitten en neem zeker een half uurtje de tijd. Probeer zoon of dochterlief zoveel mogelijk te kalmeren en gerust te stellen in het geval van overdreven hevige zenuwen.
 • Help je dochter bij het aankleden, maken van het bruidskapsel, aanbrengen make-up, inpakken spullen etc. Natuurlijk kun je de bruidegom ook helpen bij het aankleden en klaarmaken.
 • En vergeet ook vooral niet aandacht aan jezelf te besteden! Ook jóuw haar, make-up en kleding is natuurlijk belangrijk op deze dag!
 • Waarschijnlijk is de fotograaf al aanwezig bij het aankleden van de bruid, maar het is ook altijd leuk om zelf nog wat foto’s of misschien een filmpje te maken. Een onbetaalbare herinnering!
 • Wanneer de bruidegom zijn bruid op komt halen, kunnen jullie zelf ook aansluiten in de bruidsstoet en op naar het stadhuis! (alles over de volgorde van de bruidsstoet, lees je op de pagina trouwvervoer)

De ceremonie

Tijdens de huwelijksceremonie zijn er geen specifieke rollen weggelegd voor de moeders van het bruidspaar. Wel hebben jullie natuurlijk een ereplaats op de eerste rij en waarschijnlijk zullen jullie ook genoemd worden in de toespraak van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

De huwelijksfoto’s

Na de ceremonie worden meestal de familiefoto’s gemaakt. Waarschijnlijk hebben jullie van tevoren overlegd met het bruidspaar of de ceremoniemeester welke samenstellingen er gemaakt worden, dus eigenlijk hoef je alleen nog maar lief in het vogeltje van de camera te lachen!

De receptie

 • Het kan zijn dat de eerste receptiegasten al gearriveerd zijn voor het bruidspaar terug is van de buitenfotosessie. De ceremoniemeester zal de gasten ontvangen, maar ook als moeder van bruid of bruidegom kun je de rol van gastvrouw aannemen. De gasten zullen dit erg waarderen.
 • Samen met het bruidspaar en de overige ouders vormen jullie daarna een felicitatierij bij binnenkomst. Volgens de etiquette sta je (samen met je man) naast je zoon of dochter.

Het diner

Tijdens het diner is er ruimte voor speeches. Meestal speechen de beide vaders van het bruidspaar, maar als moeder van de bruid of bruidegom kun je natuurlijk ook prima een speech geven! Lijkt je dit wat? Of moet je door omstandigheden de honneurs van de vader overnemen? Geef dit dan door aan de ceremoniemeester en bereid de speech goed voor. Hoe je een goede speech maakt, lees je in het artikel alles over speeches op de pagina partycatering en diner.

Het feest

 • Meestal is er op het huwelijksfeest wederom een felicitatierij. De opstelling is dan hetzelfde als bij de receptie.
 • Na de openingsdans van het bruidspaar, danst de bruid volgens de traditie met haar vader en de bruidegom met zijn schoonmoeder. Na deze tweede dans, is het de beurt aan de moeder van de bruidegom om met haar zoon te dansen en voor de vader van de bruidegom om met zijn schoondochter te dansen. (lees alles over openingsdansen op de pagina openingsdans)
 • Daarna is de dansvloer voor iedereen geopend en kun je de hele avond dansen met wie je wil!
 • Geen dansster? Misschien een keertje oefenen met manlief van tevoren dan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here