Vader bij de bruiloft

Als vader van de bruid of bruidegom heb je maar weinig ‘echte’ taken. Het grootste deel van je rol zit hem met name in het helpen van het aanstaand bruidspaar waar mogelijk. Bijvoorbeeld met onderhandelingen (denk aan trouwvervoer) en het verlenen van hand en spandiensten (denk aan dingen uitzoeken, dingen ophalen of brengen). En natuurlijk houd je als vader van de bruid of bruidegom ook te allen tijde het hoofd koel, misschien ben je zelfs wel de enige die niét lijkt te bezwijken onder de pre-huwelijkstress. Ben jij vader van de bruid of bruidegom? Dan is dit artikel voor jou!

Bijdrage budget

Lees bijdrage budget in het artikel ‘wat wordt er van mij verwacht als moeder van de bruid of bruidegom?’

Uitzoeken trouwkostuum

Als vader van de bruidegom is het traditie om mee te gaan bij het uitzoeken van het trouwkostuum. Vindt jouw zoon dit ook leuk? Ga dan met hem mee en probeer je zoon van goede en eerlijke adviezen te voorzien, dus ook als iets níet staat. Zorg er ook altijd voor dat zijn kostuum matcht met de jurk van zijn bruid. Misschien dat je als vader van de bruidegom zelfs een stukje stof van de jurk mee kunt nemen. Dan weet je zeker dat het paar niet zal vloeken voor het altaar. Lees ook de pagina trouwkostuum over dit onderwerp.

Kleding voor de bruiloft

De bruiloft van je zoon of dochter is een speciale en vooral feestelijke gebeurtenis. En als vader van de bruid of bruidegom moet je er dan natuurlijk op je best uitzien!

Zorg daarom voor een mooi kostuum dat past bij de stijl en sfeer van de dag. Zorg dat je kleding past bij de kleding van het bruidspaar en van je vrouw. Laat je daarom goed adviseren en trek al helemaal niet zomaar iets uit de kast.

Tijdens de bruiloft

En daar is dan de dag van de bruiloft! Vanaf het moment dat jullie wakker worden is het een en al activiteit bij jullie in huis. Als vader van de bruid kleed je je aan, spuit een luchtje op en je bent er klaar voor! En met onderstaande punten in je achterhoofd komt het helemaal goed deze dag.

Ochtendritueel

Lees Ochtendritueel in het artikel ‘Wat wordt er van mij verwacht als moeder van de bruid of bruidegom?’

De ceremonie

De belangrijkste taak van de vader van de bruid vindt plaats tijdens de ceremonie. Je mag je dochter weggeven! Dit is toch wel één van de mooiste tradities van de huwelijksplechtigheid. Je begeleidt je dochter naar het altaar, waar haar bruidegom haar staat op te wachten. Symbolisch geef je haar weg aan haar nieuwe echtgenoot, die belooft de rest van zijn leven voor haar te zorgen. Een mooi en emotioneel moment!

Overigens niet alle bruiden willen ‘weggegeven’ worden. In dat geval heb je als vader van de bruid geen specifieke rol tijdens de huwelijksceremonie. Wel heb je dan, evenals de vader van de bruidegom, een ereplaats op de eerste rij en hoogstwaarschijnlijk zullen jullie ook genoemd worden in de toespraak van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

De huwelijksfoto’s

Na de ceremonie worden meestal de familiefoto’s gemaakt. Waarschijnlijk hebben jullie van tevoren overlegd welke samenstellingen er gemaakt worden, dus eigenlijk hoef je alleen nog maar lief in het vogeltje van de camera te lachen!

De receptie

  • Het kan zijn dat de eerste receptiegasten al gearriveerd zijn voor het bruidspaar terug is van de buitenfotosessie. De ceremoniemeester zal de gasten ontvangen, maar ook als vader van bruid of bruidegom kun je de rol van gastheer aannemen. De gasten zullen dit erg waarderen.
  • Samen met het bruidspaar en de overige ouders vormen jullie daarna een felicitatierij bij binnenkomst. Volgens de etiquette sta je (samen met je vrouw) naast je zoon of dochter.

Het diner

Tijdens het diner worden er volgens de tradities speeches gegeven. De eerste speech is voor de vader van de bruid en de tweede voor de vader van de bruidegom. Laat aan de ceremoniemeester weten of je gaat speechen en bereid de speech goed voor. Hoe je een goede speech maakt en voordraagt, lees je in het artikel ‘alles over speeches‘.

Het feest

  • Meestal is er op het huwelijksfeest wederom een felicitatierij. De opstelling is dan hetzelfde als bij de receptie.
  • Na de openingsdans van het bruidspaar, danst de bruid volgens de traditie met haar vader en de bruidegom met zijn schoonmoeder. Na deze tweede dans, is het de beurt aan de moeder van de bruidegom om met haar zoon te dansen en voor de vader van de bruidegom om met zijn schoondochter te dansen. (lees alles over openingsdansen op de pagina openingsdans)
  • Daarna is de dansvloer voor iedereen geopend en kan je de hele avond dansen met wie je wil!
  • Geen dansster? Misschien een keertje oefenen met vrouwlief van tevoren dan?
  • Zowel de vader van de bruid als van de bruidegom worden geacht tot het einde van het feest te blijven, zodat ze zeker weten dat alle gasten veilig op weg naar huis zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here