huwelijksceremonie

Wat komt er allemaal kijken bij een huwelijksceremonie? En op welke onderdelen hebben jullie zelf invloed? Je leest het in dit artikel.

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke stand

In Nederland wordt het burgerlijk huwelijk voltrokken door een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke stand, afgekort BABS, ook wel trouwambtenaar genoemd. Deze trouwambtenaren zijn hiervoor apart aangesteld en beëdigd. Het zijn vaak personen die al bij de gemeente werken, maar dit hoeft niet. In principe kan iedereen solliciteren naar deze functie, de belangrijkste voorwaarde is dat je ervaring hebt met spreken in het openbaar. Jullie kunnen een aantal maanden voor jullie huwelijk al bij de gemeente informeren wie jullie BABS gaat worden en of jullie hier keuze in hebben.

Vrije keuze

Het aantal ambtenaren van de burgerlijke stand per gemeente kan verschillen, maar de meeste gemeenten hebben meerdere trouwambtenaren waaruit je kan kiezen. De trouwambtenaren verschillen in achtergronden en interesses en hebben hun eigen stijl bij het voltrekken van huwelijken. De een zal het belangrijk vinden humor in de toespraak te brengen, terwijl de ander misschien juist de nadruk zal leggen op de emotionele waarde van de plechtigheid. Vraag daarom altijd aan de gemeente van jullie keuze of het mogelijk is zelf de trouwambtenaar te kiezen, zodat je weet dat iemands stijl bij jullie past.

Een aantal weken voor de voltrekking van het huwelijk zal de trouwambtenaar contact met jullie opnemen om de inhoud van de huwelijksceremonie door te spreken. Hij of zij zal dan in een voorgesprek vragen welke wensen jullie hebben ten aanzien van de persoonlijke toespraak en zal jullie een aantal vragen stellen om jullie een beetje te leren kennen. Deze informatie zal hij of zij dan verwerken in de toespraak.

Persoonlijke toespraak

Er is altijd ruimte voor een persoonlijke toespraak in de huwelijksceremonie. Vaak komen de volgende onderdelen in een persoonlijke toespraak terug:

  • Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
  • Wat maakt jullie relatie zo bijzonder?
  • Wat zijn belangrijke gebeurtenissen in jullie leven geweest?
  • Wat is jullie beroep en wat zijn jullie hobby’s?
  • Hoe is het huwelijksaanzoek verlopen?
  • Wat is de rol (geweest) van jullie ouders in jullie leven?
  • Wat is jullie relatie met de getuigen en waarom zijn ze zo belangrijk voor jullie

De precieze inhoud van de persoonlijke toespraak zal afhangen van wat jullie de trouwambtenaar vertellen, iedere ambtenaar zal ook andere vragen stellen en andere accenten leggen. Hoe de toespraak gebracht wordt, hangt af van de stijl van deze persoon. Kies daarom zoals eerder gezegd, indien mogelijk, voor een trouwambtenaar die bij jullie past.

De trouwambtenaar zal ook met jullie bespreken welke muziek jullie willen draaien tijdens de plechtigheid en op welke momenten deze ingepast wordt (lees hierover ook de pagina muziek en entertainment). Daarnaast zal hij of zij waarschijnlijk ook het logistieke stuk met jullie bespreken: Wordt de bruid weggegeven of komt het paar samen binnen en wie zit waar? Dit zijn allemaal aspecten die jullie huwelijksceremonie persoonlijk maken.

Tip: Voor de controlfreaks onder ons: Vraag of je de persoonlijke toespraak van de trouwambtenaar van tevoren mag inzien, zo weet je zeker dat de ambtenaar zijn toespraak geschreven heeft op basis van juiste informatie. Een kleine kanttekening: de verrassing over de inhoud van de toespraak is dan wel weg.

Eigen inbreng

Als jullie willen en durven, is er tijdens de huwelijksvoltrekking ook ruimte voor eigen inbreng. Bijvoorbeeld door op het moment van de voltrekking aan elkaar te vertellen wat de ander zo bijzonder maakt en waarom je zoveel van iemand houdt. In Amerika zijn het uitspreken van deze persoonlijke ‘wedding vows’ erg gebruikelijk. (lees hierover meer in de special de persoonlijke huwelijksceremonie)

Opbouw huwelijksvoltrekking

De huwelijksvoltrekking bestaat uit een aantal vaste onderdelen. De plechtigheid begint met een woord van welkom, gevolgd door een (persoonlijke) toespraak van de trouwambtenaar. Daarna wordt overgegaan tot het uitspreken van het officiële Ja-woord (‘Neemt u aan tot uw wettige echtgenote/echtgenoot en belooft u getrouw de verplichtingen te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt’) en kunnen de ringen worden uitgewisseld. Dit is ook het moment dat het bruidspaar elkaar mag kussen.

Vervolgens wordt de trouwakte getekend, zowel door het bruidspaar als door de getuigen als door de ambtenaar. Tot slot wordt het trouwboekje overhandigd en verlaat het bruidspaar arm in arm de trouwzaal.

Tip: Vaak is er een ringenkussen aanwezig in het stadhuis waar jullie gebruik van kunnen maken, maar check dit wel van tevoren zodat je nog iets anders kunt bedenken indien dit niet het geval is.

Trouwakte

Bij het voltrekken van het burgerlijk huwelijk wordt een trouwakte opgemaakt, het officiële bewijs dat jullie getrouwd zijn. Van deze akte wordt een exemplaar opgeslagen in het gemeentehuis en een andere wordt veilig opgeborgen in een betonnen bunker ergens in het oosten van het land.

Mocht de akte desondanks toch verloren gaan, kunnen de getuigen bevestigen dat het huwelijk echt is voltrokken.

Etiquette

Ook voor het betreden van de trouwzaal gelden volgens de etiquette regels. Het bruidspaar betreedt de trouwzaal als eerste. De bruidegom loopt links, de bruid rechts. Daarna volgen de getuigen, de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daarachter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. De heren lopen links, de dames rechts. Na de huwelijksvoltrekking wisselen de bruid en bruidegom van plaats, de gasten wisselen echter niet.

Wanneer de bruid traditioneel wordt weggegeven door haar vader, betreden zij logischerwijs als laatste de zaal.

Ter inspiratie: foto’s van de huwelijksceremonie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here