Ringen hebben een grote symbolische waarde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het uitwisselen van trouwringen al eeuwen deel uit maakt van de huwelijksvoltrekking. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En wat symboliseert een trouwring precies? Je leest het in dit artikel.
De Nederlandse traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we geërfd van de Romeinen. De man gaf zijn vrouw bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrij zijn.
De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de ring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen.
Later werd de verlovingsring geïntroduceerd. Van oudsher werd het huwelijksaanzoek altijd door de man gedaan en die zorgde ook voor de verlovingsring. De verlovingsring bevatte meestal een diamant. Bij de huwelijksplechtigheid werd daar dan een gladde gouden trouwring bij geschoven. Oorspronkelijk waren de trouwringen dan ook veel eenvoudiger dan de verlovingsringen.
Een verlovingsring draag je volgens de etiquette aan de ringvinger van de linkerhand. Bij het trouwen gaat de ring dan naar de ringvinger van de rechterhand en wordt daar een gladde trouwring bij geschoven. Rooms-katholieken doen het precies andersom.
Bij het traditionele aanzoek hoort uiteraard een ring, maar dit is al tientallen jaren geen must meer. Een aanzoek zonder ring kan dus prima. Wil je wel als een ware romanticus met een ring voor de dag komen, kun je er ook voor kiezen om één ring voor zowel verloving als huwelijk te kopen. Let er in dat geval wel op of de ring ook bij jezelf past, aangezien je er later zelf waarschijnlijk ook een zult dragen.
Tip: Wanneer je in het geheim een verlovingsring voor je vriend of vriendin uit gaat zoeken, neem dan een ring van hem of haar mee naar de juwelier voor de juiste maat. Kun je niet ongemerkt een ring meenemen, trek dan de binnencirkel van de ring over.
Symbool ring
De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor- en tegenspoed. Een echte trouwring wordt gegoten zodat er geen naad in de ring komt. De echte ronde vorm die zo ontstaat, staat symbool voor het oneindige en voor eeuwige trouw.
Het gat in de ring heeft ook een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager.
De religieuze betekenis van de trouwring
De trouwring is een belangrijk symbool bij christelijke huwelijken. De trouwring heeft echter geen religieuze betekenis. De trouwring bij christelijke huwelijken is alleen het symbool van de belofte van eeuwige liefde aan elkaar. Het symboliseert ook de overdracht van autoriteit aan de andere persoon. De trouwring wordt geschonken om aan te geven dat een waardevol bezit overgaat naar iemand anders.
De katholieke kerk introduceerde de trouwring in de huwelijksceremonie in de Middeleeuwen. De bruidegom schoof de trouwring beurtelings aan de duim, de wijsvinger en vervolgens de middelvinger en sprak daarbij de trouwgelofte “In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”. Daarna schoof hij de trouwring om de ringvinger van de bruid.
Betekenis edelstenen
Tegenwoordig worden trouwringen steeds meer aangekleed met edelstenen die een symbolische waarde vertegenwoordigen. De diamant is de meest gebruikte edelsteen om een trouwring mee te decoreren. Het verhaal is dat Cupido, de God van de Liefde, diamanten pijlpunten aan zijn pijlen heeft. Hiermee kan hij elk hart doorboren en het onwetende slachtoffer verliefd laten worden. De diamant wordt daarom gezien als baken van onverwoestbare liefde.
Andere edelstenen die veel gebruikt worden:
- De robijn als symbool van het hart
- De saffier als reflectie van de hemel
- Aquamarijn voor een gelukkig huwelijksleven
- Maansteen voor tevredenheid
- Turkoois voor wilskracht