vakfotograaf bruiloft

Twijfel je of je een vakfotograaf moet inhuren of toch voor de hobbyist gaat? Het prijsverschil is inderdaad groot, maar de verschillen in het eindresultaat ook. Denk dus goed na voordat je een beslissing maakt! Om je hier mee te helpen, bespreken we in dit artikel waar je op moet letten bij de keuze.

De prijs van een vakfotograaf ligt hoog en daarom lijkt een amateur of hobbyist misschien een goede oplossing, maar denk eerst goed na voordat je een beslissing neemt. Je trouwt tenslotte maar een keer (daar gaan we wel van uit). Je kunt het dus niet over doen. Het zou dus zonde zijn als je achteraf spijt hebt van de foto’s.

Waar moet je op letten bij de keuze?

Bij de zoektocht naar een geschikte fotograaf is het belangrijk dat de sfeer van de foto’s jullie aanspreekt. Daarnaast moet er ook een klik zijn met de fotograaf. Buiten het feit dat het handig is dat jullie het met hem of haar kunnen vinden, is het ook van belang dat hij of zij jullie wensen begrijpt en daarop goed in kan spelen.

Ervaring

Het fotograferen van een bruiloft is toch wel een vak apart, je moet snel kunnen schakelen om alles er goed en mooi op te krijgen. Ervaring is dus wel handig. Natuurlijk is het ook niet zo dat een onervaren huwelijksfotograaf met alleen waardeloos materiaal thuis komt, maar door de ervaring gaat het allemaal wat soepeler en ‘schiet’ een ervaren bruidsfotograaf dus meer raak.

Omstandigheden

Licht is zo ontzettend belangrijk in de fotografie; het kan een foto maken of breken. Buiten gaat het meestal wel goed met fotograferen, maar binnen is het vaak toch wel een uitdaging. Hierin zie je dan ook het verschil tussen een echte ervaren (bruids)fotograaf en iemand met minder ervaring.

Maar ook buiten kunnen er problemen optreden met bijvoorbeeld slecht weer. Waar de hobbyist makkelijk de mist in gaat, kan een echte vakfotograaf toch de sfeer van de dag goed vangen, zonder dat het slechte weer overheerst. En hier ook goed gebruik van maken, zoals deze foto getuigd:

“Hoezo, het is jammer als het regent op je bruiloft? Ik was er wel blij mee!”, reageert fotograaf Eric Smeets over zijn prachtige foto.

Creativiteit

Voor welke fotograaf je ook gaat, het is wel van belang dat jullie fotograaf ook een goede dosis creativiteit mee neemt op jullie trouwdag. En misschien ook een beetje lef; net een stapje verder durft te gaan voor die ene foto. Of jullie fotograaf dit ook heeft kun je vooraf al goed zien in zijn portfolio. Uiteraard kun je er ook altijd naar vragen tijdens het kennismakingsgesprek. Je kunt dan meteen ook aangeven wat je mooie foto’s vindt. Dat neemt de fotograaf dan mee op jullie trouwdag en kan dan dezelfde soort foto’s voor jullie maken.

De perfecte fotograaf, maar te weinig budget

Je hebt de perfecte fotograaf gevonden, maar die past toch niet in het budget, wat dan? Je kunt bijvoorbeeld kiezen om niet de hele dag vast te laten leggen, maar alleen de voor jullie belangrijke onderdelen. Dan heb je misschien niet de hoeveelheid waarop je gehoopt had, maar de foto’s die je hebt zijn dan wel helemaal in jullie smaak.

Ook kun je kiezen om geen album te laten maken (dit kun je eventueel later ook nog doen). Dat scheel ook al een hoop, want een professioneel album is prijzig en dan zijn er ook nog de uren om het allemaal mooi op te maken. Bespreek dit dus met jullie fotograaf en misschien kan hij of zij nog meer voor jullie betekenen.

We verwijzen je graag nog door naar onze inspiratiepagina. Daar vind je veel mooie foto’s ter inspiratie voor je eigen trouwfoto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here