paspoort huwelijksreis

Gaan jullie direct of een paar dagen na de bruiloft op huwelijksreis? Check dan op tijd of je paspoort nog geldig is en welke visa jullie eventueel nodig hebben. Daarnaast kan het ook zijn dat jullie bepaalde inentingen nodig hebben, informeer hier ook minstens 6 weken van tevoren naar.

Geldigheidsduur paspoort

In een groot aantal Europese landen kun je terecht met de Nederlandse identiteitskaart. Voor landen buiten Europa heb je echter altijd een geldig paspoort nodig. Voor sommige verre bestemmingen dient je paspoort na terugkomst in Nederland zelfs nog een aantal maanden geldig te zijn, houd hier dus rekening mee. Check bij het reisbureau, de ambassade of het consulaat van jullie vakantieland welke regels er gelden ten aanzien van geldigheid en vraag indien nodig een nieuw paspoort aan bij je gemeente.

Aanvragen ID/Paspoort

Zowel de identiteitskaart als het paspoort zijn 5 jaar geldig. Als je een identiteitskaart aanvraagt, duurt het een aantal dagen voordat de kaart wordt uitgereikt. Deze wachttijd is nodig, omdat de persoonsgegevens op een centrale plaats in Nederland worden aangebracht. De gemeente kan je informeren over het aantal dagen wachttijd. Desgewenst kun je gebruik maken van een spoedprocedure. De wachttijd is dan aanzienlijk korter, maar je moet wel rekening houden met extra kosten.

Voor de aanvraag van een paspoort geldt hetzelfde. Het nieuwe paspoort blijft ook vijf jaar geldig en tussen het aanvragen en uitreiken van het paspoort geldt eveneens een wachttijd van een aantal dagen. Indien nodig kan bij het aanvragen van een paspoort ook gebruik gemaakt worden van een spoedprocedure.

Visum

Voor de meeste vakantiebestemmingen zul je geen visum nodig hebben, maar check dit wel altijd. Zeker wanneer je langer dan een maand op reis gaat of meerdere landen bezoekt. Het regelen van een visum is uiteindelijk namelijk je eigen verantwoordelijkheid en niet die van de reisorganisatie. Visa zijn verkrijgbaar bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land.

De prijs voor een visum verschilt per land en soms ook per reisdoel. Zo kan de prijs voor een zakenvisum en een toeristenvisum uiteenlopen. Voor sommige landen is het visum gratis. Het is zinvol om een visum tijdig aan te vragen. De afhandeling kan soms enkele weken duren. Meestal kun je de aanvraag opsturen en krijg je het visum toegestuurd.

Inentingen

In veel landen buiten de Europese Unie worden toeristen alleen toegelaten als zij tegen bepaalde tropische ziekten zijn ingeėnt en dit ook kunnen aantonen. Mogelijke ziektes waar je mogelijk tegen ingeėnt moet worden zijn difterie, tetanus, polio, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts.

Vraag hierover uiterlijk 6 weken voor vertrek informatie bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD), de plaatselijke apotheek of bij de ambassades en consulaten van betrokken landen.

In het internationaal erkende gele boekje noteert de arts waartegen je bent ingeënt en hoe lang de inenting geldig is, de geldigheidsduur verschilt namelijk per inenting. Neem het gele boekje altijd mee op reis.

Tip: Sommige zorgverzekeraars vergoeden inentingen. Check dit even van tevoren, want dat zou natuurlijk mooi meegenomen zijn.

Geneesmiddelenpaspoort

Als je regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan je apotheker of arts om een zogenaamd ‘geneesmiddelenpaspoort’. Dat is een lijst waarop de merknamen van je medicijnen en de samenstelling van de producten worden genoteerd in verschillende talen. Het geneesmiddelenpaspoort is niet alleen handig als je om wat voor reden zonder medicijnen komt te zitten, maar ook om de douane ervan te overtuigen dat de medicijnen voor eigen gebruik zijn en dat het geen drugs betreft.

Goede reisverzekering

De basis voor iedere geslaagde vakantie: een reisverzekering met goede ziektekostenverzekering. Van essentieel belang als je onverhoopt in een ziekenhuis wordt opgenomen. Want dat kan heel snel heel duur worden. Een standaard ziektekostenverzekering dekt doorgaans niet alle kosten van ziekte of een ongeval in het buitenland.

Controleer voor vertrek dus precies waartegen je verzekerd bent en sluit wanneer nodig een aanvullende verzekering af. Dit geldt zeker als jullie sportieve types zijn. Dekt je verzekering wel de kosten van ongelukken bij risicosporten als bergbeklimmen, skiën of duiken?

Hetzelfde geldt voor de landen waar je doorheen wilt reizen. Vallen die wel onder je verzekering? Niet elke verzekering heeft werelddekking. Check daarom het dekkingsgebied in je polis.

Kopieën van de reisdocumenten

Je weet nooit wat er kan gebeuren. Misschien ben je een sloddervos en raak je op reis je paspoort en visum kwijt, of alle documenten van je reis- en ziektekostenverzekering. Of je wordt beroofd. Daarom is het altijd handig een kopie van je paspoort met jouw persoonsgegevens, visum, (internationaal) rijbewijs, reis- en ziektekostenverzekering te maken en mee te nemen.

Tip: Mail alle belangrijke reisdocumenten naar jezelf. Mocht er dan iets met de originelen of kopieėn gebeuren, heb je altijd via internet nog toegang tot de gescande versies.

Bron: Bovenstaande tekst is grotendeels gebaseerd op informatie uit de brochure ‘Wijs op reis’ uitgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here