muziek bruiloft

Op je huwelijksfeest kan muziek de avond maken of breken. Zeker als je een swingend feest wilt waar iedereen het grootste deel van de avond op de dansvloer te vinden is. Met de keuze van de muziek heb je hier zelf gelukkig grote invloed op!

Band, DJ of allebei?

De eerste afweging die je moet maken is of je voor een band of voor een DJ gaat. Bedenk dat een band misschien meer kost dan een DJ, maar ook een heel andere sfeer met zich meebrengt. Een band kan een zaal veel makkelijker opzwepen dan een DJ en heeft veel meer interactie met het publiek. Maar goed, het moet dus wel binnen je budget passen.

Enige kanttekeningen vallen er wel te plaatsen wanneer je voor een band kiest. Zo kan een band weliswaar je lievelingsnummers spelen, maar dat dit altijd hun eigen interpretaties zijn. Het kan dus heel anders klinken dan je gewend bent. Ook kan een band erg overheersend zijn. Dit is leuk als je voor een spetterend feest gaat, maar als je meer iets zoekt voor de achtergrond kan het ook té zijn. Tot slot heeft een band erg veel ruimte nodig, past dit op jullie locatie?

Je kunt ook kiezen voor een band én een DJ. De band speelt dan één of enkele sets en daarna neemt de DJ het over. Je hoeft de band dan niet voor de hele avond in te huren, dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.

Indeling avond

Hoe laat begint het feest en wat is de indeling van de avond? Belangrijke zaken om mee te nemen bij het ‘plannen’ van de muziek. Wil je bijvoorbeeld beginnen met rustigere muziek en het tempo gedurende de avond opbouwen? Hoe laat begint de openingsdans? En staan er stukjes, sketches of speeches gepland? En wil je de muziek hier omheen plannen of wil je eerst alles gehad hebben zodat de band of DJ daarna aan een stuk kan optreden?

Denk hier goed over na en neem het door met de band of DJ, want je wil natuurlijk niet dat je feest ‘stilvalt’, een echte dooddoener voor de sfeer.

Genre / repertoire

Willen jullie een swingend dansfeest of houden jullie meer van een ingetogen feest waar mensen lekker kunnen praten? Dit is natuurlijk bepalend in jullie keuze voor een bepaald muziekgenre. Voor een lekkere danssfeer kun je het beste kiezen voor een allround coverband met swingende popnummers, golden oldies, smartlappen en top 40 nummers. Bij een meer ingetogen feest past een jazzband bijvoorbeeld weer erg goed.

Denk bij de muziekkeuze voor jullie huwelijksfeest niet alleen aan jullie eigen smaak, maar ook aan wat de gasten leuk vinden. Zorg voor afwisseling in de muziek zodat er voor ieder wat wils is; je wilt natuurlijk niet alleen je pubernichtje van 17 uit haar dak zien gaan, maar ook gezellige ome Wim van 68!

Jullie kunnen zelf een lijst aanleveren met nummers die jullie absoluut willen horen die avond (en eventueel zelfs ook een lijst met nummers die je absoluut niet wil horen)

Licht en geluid

Onderschat de rol van licht en geluid niet. Het sleutelwoord is: Balans. Een DJ die ergens in een donker hoekje met slechte boxen zijn plaatjes staat te draaien doet geen recht aan de avond, evenals een band die midden in de spotlights staat en zoveel volume produceert dat de gasten elkaar nauwelijks meer kunnen verstaan.

Schenk dus aandacht aan het juiste licht (niet te licht, niet te donker) en het juiste volume (niet te hard, zeker niet te zacht en overal goed verstaanbaar). Je kunt dit eventueel van tevoren testen, maar laat je in elk geval goed adviseren.

Waar vind ik een goede band of DJ?

Het belang van een goede band of DJ hebben we hopelijk in het artikel (Live) Muziek voor de kerk en de trouwlocatie duidelijk kunnen maken. Nu moet je er nog een zien te vinden. Dat kan uiteraard in onze bedrijvengids.

Vraag eerst eens in je vrienden- en kennissenkring of zij ervaringen hebben met een leuke band. Ga ook eens op zoek naar websites van bands en DJ’s en luister naar geluidsfragmenten, de meeste professionele bands hebben demo’s op hun site staan. Je kunt ook een artiestenbureau inschakelen. Zij kunnen je goed adviseren en door hun gevarieerde aanbod kunnen zij goed inspelen op jullie wensen.

Wacht in elk geval niet te lang met boeken want de beste allround bands worden vaak al een jaar van tevoren geboekt.

Ter inspiratie: foto’s van muziek op het huwelijksfeest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here