vrijgezellenfeest mannen

Een vrijgezellenfeest organiseren doe je niet in een paar dagen. Er komt best wel wat bij kijken en je wilt er natuurlijk wel echt iets leuks maken van het vrijgezellenfeest. In dit artikel vind je praktische informatie, alsmede tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Wie betaalt?

De kosten voor het vrijgezellenfeest worden meestal door de groep betaald, waarbij de aanstaande bruid of bruidegom wordt vrijgehouden. Stel daarom van tevoren met de hele groep een budget vast, zodat achteraf niemand voor verrassingen komt te staan. Je kan je ook voorstellen dat een broer of zus van de vrijgezel bereid is meer te betalen dan een verre vriend, probeer hier rekening mee te houden.

Tip: Houd in het budget voor het vrijgezellenfeest ook rekening met vervoerskosten. Wanneer jullie bijvoorbeeld met een taxibus vervoerd worden kan dit namelijk best een grote kostenpost zijn. Je kunt natuurlijk ook van tevoren afspreken dat er iemand BOB is, dan is het misschien verstandig een busje te huren.

Verrassing!!!

Het leukste is natuurlijk als de vrijgezel van niets weet. Probeer daarom het feest tot het laatste moment helemaal geheim te houden voor de vrijgezel, zodat deze echt compleet verrast is op het moment dat jullie hem of haar komen ophalen. Het enige waar je voor hoeft te zorgen, is dat de vrijgezel geen andere verplichtingen heeft op de betreffende dag. Schakel hier bijvoorbeeld een familielid of collega voor in, hij of zij kan er met een smoes voor zorgen dat er geen andere plannen gemaakt worden de dag van het vrijgezellenfeest.

En ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat niet alleen jij maar ook de rest zijn mond houdt! Er zit namelijk altijd wel ergens een typje tussen dat anders, zonder zich van iets kwaad bewust te zijn overigens, in zijn of haar enthousiasme alles verklapt. En dat zou natuurlijk jammer zijn.

Tip: Omdat de vrijgezellenfeesten van de bruid en de bruidegom vaak op dezelfde dag plaatsvinden, is het niet verstandig de partner te betrekken in het complot, grote kans dat de verrassing dan voor beiden verpest is!

Wie gaat er mee?

Wanneer je als beste vriend(en) of vriendin(nen) het vrijgezellenfeest gaat organiseren, weet je meestal wel wie je uit moet nodigen. Maar misschien heeft de vrijgezel nogal een grote sociale kring en ken jij ook niet iedereen? Dan is het wellicht raadzaam om de aanstaande van je vriend of vriendin in te schakelen zodat je zeker weet dat alle belangrijke personen uitgenodigd worden. Je zou de vrijgezel ook zelf kunnen vragen wie hij of zij graag uit zou nodigen (en misschien nog belangrijker: wie niet).

Meestal worden ook de moeder en schoonmoeder voor het feest van de bruid en de vader en schoonvader voor het feest van de bruidegom uitgenodigd. Mochten zij niet in zijn voor een heftig avondprogramma, kunnen zij altijd zelf besluiten bijvoorbeeld alleen deel te nemen aan het dagprogramma en/of diner. Uiteraard behoren ook de (schoon)zussen en (schoon)broers in de regel tot de genodigden.

Tip: Kom ruim van tevoren met een aantal dataopties voor het vrijgezellenfeest. Er zijn namelijk altijd mensen met andere verplichtingen, en het zou jammer zijn als veel mensen zich om deze reden afmelden. Met meerdere opties verklein je dit risico.

Persoonlijke touch

Bij een vrijgezellendag staat, de naam zegt het al, de vrijgezel centraal. Het vrijgezellenfeest moet voor hem of haar een onvergetelijke dag worden. Het is daarom leuk om deze dag een persoonlijke touch te geven. Maak bijvoorbeeld een quiz met daarin vragen over het (vrijgezelle) leven van de bruid of bruidegom to be, of ga naar plekken waar de vrijgezel jeugdherinneringen heeft. Het is ook leuk om favoriete muziek, films of bijvoorbeeld jeugdidolen op de een of andere manier in de vrijgezellendag te verwerken. Gebruik je creativiteit en aarzel als organisatoren ook niet om de hulp van andere vrienden van de vrijgezel in te schakelen, hoe meer input hoe beter!

Het vrijgezellenfeest moet voor iedereen leuk zijn, maar het is vooral de dag van de vrijgezel. Probeer daarom een dag samen te stellen waar de vrijgezel optimaal van kan genieten.

Bij vrijgezellenfeesten denk je namelijk al snel aan uitbundige activiteiten waarbij de vrijgezel volop in de belangstelling staat, maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Een introvert persoon zal er ook echt niet op zitten te wachten om in een trouwjurk of konijnenpak over straat te moeten om belachelijke opdrachten uit te voeren. Natuurlijk is dit de eerste 15 minuten lachen gieren brullen voor de overige aanwezigen, maar als dit niet bij iemand past, is dit niet aan te raden. Het op deze manier ‘voor paal zetten’ van iemand is sowieso vrij passé. Het feit dat groepen met een verklede vrijgezel in hun midden tegenwoordig vaak geweigerd worden bij kroegen zegt al genoeg.

Maar goed, we moeten wel bekennen dat het vrijgezellenfeest de uitgelezen mogelijkheid is om op een legitieme en ludieke manier de draak te steken met iemand. Hou je dus vooral niet in wanneer de vrijgezel in kwestie zelf ook wel van een lolletje houdt, denk alleen verder dan de afgezaagde verkleedpartijen.

Kies bij het organiseren van de dag ook alleen voor activiteiten die bij de vrijgezel passen. Plan bijvoorbeeld niet een groot gedeelte van de dag/avond in de kroeg als je weet dat iemand niet van veel drinken houdt. Lekker lang tafelen is dan misschien een goed alternatief.

Jij als organisator kent de vrijgezel natuurlijk door en door en kan daarom ook perfect inschatten wat iemand wel en vooral ook niet wil. Onthoud in elk geval dat het voor de vrijgezel een dag moet worden om nooit te vergeten, en dan bij voorkeur in positieve zin.

Op de dag zelf

Als organisator van het vrijgezellenfeest ben je niet alleen verantwoordelijk voor de organisatie, maar ook voor een goed verloop van de dag zelf. De vrijgezel moet lekker onbezorgd alles kunnen ondergaan en volop kunnen genieten. Daarom komen zaken als reserveringen melden, mensen verzamelen, vervoer regelen, betalingen doen, potten maken en misschien zelfs wel mensen erop attenderen dat het een goed moment is om aan de cola te gaan, allemaal op jou aan. Je bent dus echt de toezichthouder van het vrijgezellenfeest, en als het even kan probeer je er zelf nog van te genieten ook!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here