ondertekening huwelijksakte

In Nederland is het huwelijk voor de wet aan een aantal regels gebonden. Iedereen die wil trouwen moet zich aan deze regels houden en aan de gestelde voorwaarden voldoen.

In Nederland is het enkel toegestaan om met één persoon te trouwen of met één persoon een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Op het moment dat je gaat trouwen mag je niet getrouwd zijn of een ander geregistreerd partnerschap hebben.

Nationaliteit

Steeds meer mensen trouwen met iemand uit het buitenland. Mensen reizen of werken steeds meer in het buitenland en komen daar hun droomvrouw of droomman tegen. Indien één van de twee toekomstige huwelijkspartners de Nederlandse nationaliteit bezit, kan je in Nederland in het huwelijk trede, de ambtenaar van de burgerlijke stand moet zijn medewerking voor de voltrekking van het huwelijk verlenen. Lees voor meer informatie huwelijk met een buitenlander.

Leeftijd

Iedereen die in Nederland wil trouwen moet 18 jaar of ouder zijn. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen van toepassing:

  • Je mag eerder trouwen als de vrouw zwanger is;
  • Je mag eerder trouwen als de vrouw een kind heeft.

Bloedverwantschap

Vroeger gold er een verbod voor huwelijken tussen aanverwanten en bloedverwanten in de derde graad, ooms en tantes en neven en nichten mochten niet met elkaar trouwen. Tegenwoordig geldt er alleen een huwelijksverbod wanneer twee personen te dichte bloedverwantschap hebben. In zowel Nederland als België is een huwelijk tussen broer en zus verboden tenzij deze broer of zus geadopteerd is uit een ander land of van een andere familie. Een huwelijk tussen neef en nicht en oom en tante is echter wel toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here