huwelijksvormen

Over de hele wereld zijn er verschillende huwelijksvormen. In Nederland staan we enkel een huwelijk met één persoon toe. In andere landen denken ze hier soms anders over. Huwelijken met twee of meerdere personen vormen geen uitzondering. Lees in dit artikel alles over zowel de Nederlandse als buitenlandse huwelijksvormen.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst die de vermogensrechtelijke verhouding vastlegt, tussen twee of meerdere personen die meestal een relatie hebben. In het samenlevingscontract worden afspraken gemaakt en vastgelegd over de verdeling van goederen en financiële middelen bij de beëindiging van de relatie. Ook afspraken over eventuele kinderen kunnen hierin worden opgenomen. De belangrijkste functie van het samenlevingscontract is het treffen van een regeling in het geval van beide partners uit elkaar gaan. Het inschakelen van een notaris is hierbij niet verplicht.

Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap is een verbintenis voor paren die volgens de wet wel mogen trouwen, maar die hier niet voor kiezen. Het geregistreerd partnerschap vertoont veel overeenkomsten met het huwelijk. Bij allebei deze vormen zijn de rechten en plichten wettelijk vastgelegd.

Burgerlijk huwelijk

Het huwelijk is een verbintenis tussen 2 personen. Het in ondertrouw gaan is de eerste officiële gebeurtenis voor het huwelijk. Het in ondertrouw gaan kan alleen plaatsvinden in de eigen woonplaats en tot maximaal twee weken van tevoren.

Een burgerlijk huwelijk kan worden gesloten op het gemeentehuis of op een door de gemeente aangewezen trouwlocatie. De meeste gemeenten in Nederland bieden de mogelijkheid om op bijna elke locatie naar keuze te trouwen. Bij het burgerlijk huwelijk kunnen paren trouwen op basis van gemeenschap van goederen of op basis van huwelijksvoorwaarden.

Homohuwelijk

Sinds 2001 is kunnen twee mannen of twee vrouwen in het huwelijk treden, dit wordt het homohuwelijk genoemd. De rechten en plichten van een homohuwelijk komen overeen met die van een regulier huwelijk. Toch zijn er ook belangrijke verschillen:

  • Kinderen worden binnen het homohuwelijk niet vanzelfsprekend erkend;
  • Het geregistreerd partnerschap tussen twee partners van hetzelfde geslacht wordt niet altijd erkend in het buitenland.

Buitenlandse huwelijksvormen

Er zijn verschillende huwelijksvormen die in Nederland niet zijn toegestaan maar in het buitenland als de normaalste zaak van de wereld worden beschouwd.

Polygamie

Polygamie is een vorm van het huwelijk waarbij een man meerdere vrouwen kan hebben. In sommige culturen is dit een teken van welvaart. Toch wordt het tegenwoordig steeds minder geaccepteerd en in steeds meer landen wettelijk verboden.

Polygynie

Polygynie is de op één na meest voorkomende huwelijksvorm. In deze vorm van het huwelijk trouwt één man met meerdere vrouwen. Vooral in China en Afrika komt polygynie nog voor. In landen met een voornamelijk christelijk geloof is polygynie verboden.

Polyandrie

Dit is een zeer zeldzame huwelijksvorm. Hierbij trouwt één vrouw met meerdere mannen. Deze vorm van het huwelijk zie je vooral terug in Tibet, bepaalde delen van India en China en bij bepaalde stammen in Amerika en Afrika.

Groepshuwelijk

Het groepshuwelijk is uiterst zeldzaam maar komt wel voor. Bij deze vorm van het huwelijk trouwen meerdere mannen met meerdere vrouwen. Bepaalde stammen in Brazilië kennen deze vorm van het huwelijk nog.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende vormen van het huwelijk mogelijk maar (gelukkig) kunnen niet alle vormen in Nederland worden voltrokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here