bruidspaar in de natuur

Het sluiten van een huwelijk en het kopen van een woning waren in vroeger tijden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een eeuw geleden was het ondenkbaar dat twee geliefden al samenwoonden voordat hun liefdesgeluk met het jawoord was bezegeld. Je ging eerst met elkaar trouwen en daarna ging je op zoek naar een woning. Tegenwoordig gaat het allemaal wat gemoedelijker, al wordt de huwelijksceremonie ook nu nog wel door mensen gekoppeld aan de vervolgstap om een huis te kopen, maar dan meer in symbolische zin. Wanneer je relatie zich in die fase bevindt, komen er allerlei nieuwe vraagstukken op je pad, zoals de keuze voor de juiste hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Een veel gekozen hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. In het woord ‘annuïteit’ zit het Latijnse woord ‘annus’ verwerkt en dat betekent ‘jaar’. In letterlijke zin betekent ‘annuïteit’ dan ook een jaarlijks te betalen bedrag. Gedurende de hele looptijd van de hypotheek blijft dat bedrag hetzelfde. In de beginfase bestaat het grootste deel ervan uit rente en een heel klein deel uit aflossing. Maar die onderlinge verhouding verandert in de loop der jaren. Uiteindelijk is het grootste deel aflossing, aangevuld met een stukje rente.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek heeft een vast bedrag aan aflossing, verhoogd met een deel rente. Aangezien je steeds meer aflost, wordt de leensom steeds kleiner en daalt dus ook de hoeveelheid rente die je moet betalen. Je moet dus aan het begin van het traject diep in de buidel tasten, maar na verloop van tijd ben je elke maand iets goedkoper uit.

Andere hypotheekvormen

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de rente en zijn je maandlasten dus laag. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je na het verstrijken van de looptijd het hele geleende bedrag ineens moet terugbetalen. Dat vereist enige spaardiscipline. Ook heb je bij deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Oversluiten

Heb je een aantal jaren geleden al een hypotheek afgesloten? Dan kun je wellicht deze hypotheek oversluiten en daarmee veel geld besparen. Dat komt omdat de rentestand nu bijzonder gunstig is en je daarmee dus minder maandlasten hebt. Het is dan wel raadzaam om eerst alles goed door te rekenen, want voor het oversluiten moet je ook nieuwe kosten maken. Die kosten mogen uiteraard niet hoger zijn dan het voordeel dat je met het oversluiten kunt behalen. Naar welke kant de balans doorslaat, is helemaal afhankelijk van jouw specifieke situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here