jacquet

Wil je trouwen volgens de etiquette? Kies dan overdag voor een jacquet. Hoe je een jacquet draagt en wat er bij komt kijken, lees je in dit artikel.

Een jacquet bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden, een grijs vest, een streeppantalon zonder omslag, een wit overhemd met blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een grijze, zwarte of witte stropdas, zwarte schoenen, een witte pochet en een grijze of zwarte trouwhoed. Na 18:00 uur verruil je de jacquet voor een smoking of rokkostuum.

Een smoking is een kostuum waarbij de revers altijd van zijde is en de broek meestal met bandplooi zonder omslag en een satijnen band over de buitenbeennaad.

De manchetten van het overhemd mogen onder het jasje uitkomen, eventueel met manchetknopen. Bij een smoking wordt altijd een strik gedragen. Een pochet behoort ook tot de mogelijkheden, maar bij een smoking kan absoluut geen corsage gedragen worden.

Een cummerbund wordt ook vaak gedragen bij een smoking, dit is een brede band rond je taille. Zo’n band staat chique, maar kan tegelijkertijd erg feestelijk zijn vanwege de kleur.

Naast de smoking kun je volgens de etiquette ’s avonds ook kiezen voor het formele rokkostuum. Het rokkostuum bestaat uit een pantalon en een jasje dat kort is aan de voorkant en lang aan de achterkant. De achterpanden lopen tot halverwege het been. Onder de jas wordt een wit vestje gedragen. Het rokkostuum is een echt galatenue.

Wanneer de bruidegom overdag een jacquet draagt, wordt dit meestal ook van de belangrijkste mannelijke gasten verwacht. Denk aan de vader van de bruid en bruidegom, broers van de bruid en bruidegom, getuigen en de ceremoniemeester.

Tip: Ook wanneer er geen officiële dresscode is, is het leuk als alle mannelijke daggasten net als jij in pak op de bruiloft verschijnen. De meeste mannen zullen dit al uit zichzelf doen, maar voor de zekerheid is het toch handig dit van tevoren te communiceren.

Huren?

Je kan een jacquet kopen, maar huren is veelal praktischer, want na 18:00 uur moet de bruidegom andere avondkleding dragen. Dit geldt ook voor de smoking en het rokkostuum. Er bestaan veel verhuurbedrijven die deze kostuums verhuren.

In alle andere gevallen raden wij aan het trouwpak te kopen, zodat het pak werkelijk afgestemd kan worden op de jurk van de bruid, maar ook zodat het perfect past.

Tip: Vind je het zonde een duur trouwpak te kopen dat je maar één keer draagt? Kies dan voor een mooi basiskostuum dat je ook na de bruiloft nog kan dragen. Door middel van extra accessoires als een vest, mooie stropdas of shawl en manchetknopen geef je het kostuum een feestelijk tintje waardoor het toch een speciaal geheel wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here