videoreportage

De videoreportage van het huwelijk heeft als eindresultaat ‘de huwelijksvideo’. Dit is het eindproduct van het filmen tijdens een bruiloft. Een huwelijksvideo wordt ook wel een huwelijksfilm of gewoon videoreportage genoemd. De geschiedenis van de huwelijksvideo gaat lang terug. Al voor de tijd dat de moderne 8mm en 16mm camera’s bestonden werden er opnames van bruiloften gemaakt.

Het begin

De oude camera’s hadden nog grote beperkingen. Er kon ten slotte maar vier minuten achter elkaar worden gefilmd waarna er weer een nieuw film in de camera moest worden gedaan. Toch waren er zelfs in deze tijd al mensen die hun geld verdienden met het maken van huwelijksreportages. Door de hoge kosten die deze camera met zich mee bracht en het feit dat de camera alleen beeld en geen geluid opnam, kwamen er nieuwe technische ontwikkelingen.

Camcorders

In 1980 introduceerde Sony de eerste camcorders die geschikt waren voor gewone consumenten. Door de introductie van de camcorder veranderde de videoreportage van iets dat alleen voor de rijken en beroemdheden was voorbehouden in een mogelijkheid voor de massa.

In het begin waren de videoreportages nog niet van goede kwaliteit. De apparatuur produceerde een slechte beeldkwaliteit en had veel licht nodig. Wazige foto’s, slechte kleuren en slechte geluid vormden geen uitzondering. Daarnaast was het ook nog zo dat veel video’s niet werden bewerkt, hierdoor kregen de bruid en bruidegom precies te zien wat er was gefilmd.

Dit kwam het imago van de videoreportage niet ten goede. De felle lampen creëerden niet de sfeer die het bruidspaar wilde hebben. En de vele individuen die een bedrijf begonnen konden niet de service en kwaliteit bieden die de bruidsparen verwachtten.

Technische ontwikkelingen

In de jaren negentig verbeterde de video-industrie. Videograven sloten zich aan bij brancheorganisaties en andere regionale en nationale bedrijven. De technische ontwikkelingen gingen verder en er werden nieuwe videocamera’s op de markt gebracht.

De laatste technische barrières werden weggenomen door de nieuwe generatie digitale camera’s. De camera’s waren klein, mobiel en ze werkten beter dan de beste analoge camera’s. Zelfs met minder licht konden er mooie opnames worden gemaakt. Deze ontwikkeling bood de videograaf de kans om discreet op de huwelijken aanwezig te zijn.

Aan het einde van de jaren 90 breidde de videoreportage zich uit tot meer dan het filmen van huwelijken. De videograaf begon met het maken van liefdesvideo’s, bedrijfspresentaties, het filmen van evenementen en het maken van fotomontages. Zo snel als de technische ontwikkelingen gingen kregen de consumenten meer opties. Niet alleen in de kwaliteit van het beeld maar ook in de creativiteit en in de manier waarop het huwelijk werd gefilmd.

Nu

Tegenwoordig zien we een terugkeer van de 8mm, super 8mm, 16 mm en zelfs de 35 mm video’s. Sommige bedrijven bieden een combinatie aan terwijl andere bedrijven zich meer specialiseren in één soort bruidsreportage. Naast deze ontwikkeling is de introductie van High-definition technologie en de Blu-ray discs ook van groot belang geweest. De apparatuur die een lange tijd alleen in de grote commerciële studio’s werd gebruikt, vond uiteindelijk ook zijn weg naar de bruidreportage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here