De ene bloem is meer geschikt voor een bruidsboeket dan de ander. Daarnaast heb je te maken met seizoensbloemen en zijn er vanuit de traditie een aantal bloemsoorten die veel gebruikt worden.
Veel gebruikte bloemsoorten in het bruidsboeket zijn lelietjes van dalen, (witte) roosjes, gipskruid, lathyrus en prunus. Deze worden vaak in combinatie met varensoorten, asparagus, het sierlijke eucalyptus en grasjes zoals trilgras verwerkt.
Een typische bloem voor in het bruidsboeket is de Stephanotis. Dit is een mooi wit bloemetje dat zelfs speciaal gekweekt wordt als bruidsbloem.
Toch is de betekenis van deze bloem niet echt om over naar huis te schrijven. Hij staat namelijk voor kuisheid. Op zich een mooie eigenschap, maar voor een kinderrijk huwelijk niet zo handig. Je kunt natuurlijk dwars tegen alle etiquette en tradities in gaan en gewoon kiezen wat je mooi vindt.
Seizoensbloemen
Verschillende jaargetijden brengen verschillende bloemen met zich mee. In het voorjaar zie je vaak gele of blauwe bloemen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten. Zomerboeketten bestaan vaak uit kleurige bloemen in de kleuren lila, roze, geel of oranje. In de herfst zien we vaak herfstbladeren en besjes in de boeketten terugkomen en in het winterseizoen staan donkerrode rozen of mistletoe erg mooi.
Het is leuk om seizoensbloemen en kleuren terug te laten komen in je boeket. Houd er ook sowieso rekening mee dat niet alle bloemen het hele jaar even goed verkrijgbaar zijn.
Ter inspiratie: foto’s van allerlei soorten bruidsboeketten.