Huwelijksaangifte

Wat is ondertrouw? En wat komt er allemaal bij kijken? Je leest het hier

Om officieel te kunnen trouwen voor de wet, moet je eerst huwelijksaangifte doen bij de gemeente. Wanneer je huwelijksaangifte doet, ga je automatisch in ondertrouw. De huwelijksaangifte is 1 jaar geldig, maar moet minimaal 14 dagen voor de huwelijksvoltrekking gedaan zijn.

Wanneer je huwelijksaangifte gaat doen, kun je naast de trouwdatum ook meestal al de trouwtijd vastleggen. Houd bij het vastleggen van een tijd rekening met het feit dat je al een globale dagindeling moet hebben.

Tip: Wanneer jullie al een feestlocatie in gedachte hebben, is het verstandig eerst te checken of er op de dag van jullie keuze plek is voor jullie de datum vast laten leggen bij de gemeente. Populaire locaties zijn vooral in het hoogseizoen namelijk vroeg volgeboekt.

Formaliteiten huwelijksaangifte

Bij de huwelijksaangifte moeten jullie de volgende documenten overleggen:

  • Legitimatiebewijs
  • Recent afschrift geboorteakte (te verkrijgen in de geboortegemeente)
  • Uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens
    (te verkrijgen in de woonplaats)
  • Indien eerder gehuwd geweest, bewijs ontbinding laatste huwelijk door overlegging afschrift overlijdens- of echtscheidingsregister
  • Gegevens getuigen d.m.v. kopie paspoort; minimaal 2, maximaal 4 getuigen (getuigen dienen meerderjarig te zijn).

Je hoeft niet in elke gemeente al deze stukken te overleggen. Informeer dus even bij de gemeente van jullie keuze, dan kan je meteen vragen wat de verdere precieze procedures zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here