trouwlocatie

In een vroeg stadium, zo’n jaar tot een half jaar van tevoren, is het verstandig niet alleen de gemeente waarin jullie willen trouwen vast te leggen, maar ook de trouwlocatie. Er zijn legio aan keuzes, het gemeentehuis is allang niet meer enige plek om te trouwen. Mocht je er niet uit zijn wat de trouwlocatie van jullie keuze wordt, lees dan vooral verder!

Trouwen in je eigen gemeente?

Geen nood als je niet in je eigen gemeente wil trouwen, want de plaats waar jullie willen trouwen is niet gebonden aan jullie woonplaats. Je mag in elke gemeente in Nederland trouwen, maar het is verplicht in ondertrouw te gaan in de gemeente waar een van jullie beiden woont.

Als je wilt trouwen in een andere gemeente moet je dat voordat je in ondertrouw gaat aan de Ambtenaar van de Burgerlijke stand bekendmaken. Deze moet dit namelijk opnemen in de trouwakte en deze akte moet al voor de ondertrouwdatum worden klaargemaakt.

Leg de trouwdatum in de gemeente van jullie keuze tijdig vast, zeker wanneer je met populaire trouwlocaties en/of datums te maken hebt. Houd hierbij ook rekening met het tijdstip van de huwelijksvoltrekking. Informeer ook goed naar de kosten van trouwen voor de wet, deze kunnen per gemeente namelijk enorm verschillen (van € 0 op bepaalde dagen tot meer dan € 1000 op vrijdag of zaterdag).

Trouwen in het gemeentehuis?

Ook geen nood als je het gemeentehuis maar niks vindt, veel gemeenten in Nederland hebben namelijk ook andere officiële trouwlocaties. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld oude kerkjes, musea of hotels. Op de websites van gemeenten kun je opzoeken waar je het burgerlijk huwelijk kunt laten voltrekken.

In steeds meer gemeenten is het is tegenwoordig zelfs mogelijk om je eigen trouwlocatie te bepalen. Trouwen op bijvoorbeeld een landgoed, het strand, een boot of een andere voor jullie speciale trouwlocatie behoort dan tot de mogelijkheden.

Wanneer je op een door jullie zelf gekozen locatie wilt trouwen, dien je hiervoor een schriftelijk verzoek in bij de gemeente. Na ontvangst hiervan, voert de betreffende gemeente eerst een toets op geschiktheid uit, daarna wordt deze locatie eenmalig als huis der gemeente aangewezen. Houd wel rekening met extra kosten.

Ter inspiratie: foto’s van trouwlocaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here