trouwkaarten etiquette

Uiteraard bestaat er rondom de trouwkaart ook een hoop etiquette. Voor de liefhebbers onder ons hebben we alles in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Van oudsher is een traditionele huwelijksuitnodiging een dubbel gevouwen kaart. Hierin ligt een los binnenvel en dat binnenvel wordt meestal gedrukt op handgeschept papier. Vroeger kondigden de ouders van de bruid en bruidegom met zo’n trouwkaart het huwelijk van hun zoon en dochter aan. Aan de linkerzijde van de kaart werden de ouders van de bruid vermeld, op de rechterzijde de ouders van de bruidegom. Zo gaat het tegenwoordig overigens NOOIT meer, tegenwoordig kiezen stellen zelf hun huwelijksuitnodiging uit en kondigen zelf hun huwelijk aan. Ouders worden op de kaart zelden genoemd.

In de kaart worden uiteraard de namen van het bruidspaar genoemd (zelfs achternamen zijn optioneel tegenwoordig), en daarnaast de datum van het spektakel, de tijd en plaats waar het zich allemaal afspeelt, en waar de lezer voor is uitgenodigd. Dat kan voor enkel de ceremonie zijn, de receptie, het feest, het diner of voor de hele dag. Vervolgens is het handig om het adres van het bruidspaar te vermelden en/of een telefoonnummer en indien gewenst kadotip, dresscode, rsvp en ceremoniemeestergegevens.

De enveloppen worden volgens de etiquette altijd handgeschreven en daarbij geldt de volgende aanhef:

  • Hele familie (ouders + kinderen): Familie J. Jansen (waarbij de J. de eerste letter van de voornaam van de vader is)
  • Ouders wel, kinderen niet: De heer en mevrouw Jansen of Jan en Elly Jansen
  • Iemand die alleen woont: De heer S. de Bruin (heer altijd met een kleine letter) of Stef de Bruin
  • Samenwonend stel: P. Smit en M. van Vliet of Peter Smit en Mariska van Vliet
  • Iemand waarvan je de voornaam niet weet (buurvrouw?): Mevrouw Van Doren (in dit geval is Van het begin van de naam, dus die moet met een hoofdletter)

Volgens de etiquette verstuur je de huwelijksuitnodigingen zo’n 6 weken van tevoren. De gedachte hierachter is dat je ze niet te vroeg moet versturen omdat gasten het huwelijk dan zouden kunnen vergeten, maar ook zeker niet te laat omdat de gasten dan mogelijk al andere verplichtingen hebben.

Je hoeft je uiteraard niet aan de etiquette te houden. Zeker wanneer gasten uit het buitenland moeten komen of wanneer jullie huwelijk plaatsvindt in de (zomer)vakantie is het verstandig de huwelijks-uitnodigingen eerder de deur uit te doen, acht of meer weken van tevoren. Daarnaast kunnen jullie natuurlijk het huwelijk al lang van tevoren mondeling aankondigen, of bijvoorbeeld via save-the-date-kaarten.

Tip: Frankeer de huwelijksuitnodigingen met speciale huwelijkspostzegels of persoonlijke postzegels die te bestellen zijn. Ook is het leuk je drukwerk “af” te maken met speciaal in stijl ontworpen sluitzegels die aansluiten op het ontwerp van je trouwkaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here